MijnStem
Sinds 2014 is de stemhulp MijnStem niet meer weg te denken uit het verkiezingslandschap. We waren er bij de Gemeenteraadsverkiezingen 2018, en de Gemeenteraadsverkiezingen in 2022 (257 gemeenten). In 2019 maakten we als gekozen aanbieder een meertalige stemhulp voor alle waterschappen en was er een stemhulp beschikbaar voor alle provincies. In 2023 zijn wij er uiteraard weer voor de waterschaps- en de provinciale verkiezingen.
Drie kenmerken van de stemhulp
-
1
Het grootste bereik
MijnStem heeft het grootste bereik van alle stemhulpen. Door onze samenwerking met DPG Media zorgen we ervoor dat MijnStem goed te vinden is voor inwoners. Via bekende nieuwsplatforms als NU.nl, AD.nl én de verschillende AD regiotitels krijgen bezoekers automatisch de juiste stemhulp uit hun gemeente, waterschap of provincie te zien. Hierdoor scoort MijnStem al sinds de start de hoogste invulleraantallen. -
2
Meest gekozen hulp
Het grootste aantal gemeenten koos in 2022 voor MijnStem. Doordat we vanaf het begin met een vast team werken voor zowel het maken van stellingen als het begeleiden van de avonden en het projectmanagement weten we wat er allemaal komt kijken bij het maken van een stemhulp. Vanwege de belangrijke rol van de begeleider voor het succes van de stellingenavonden, zetten wij uitsluitend ervaren Necker adviseurs in met ruime kennis van politiek-bestuurlijke dynamiek, inhoud en groepsprocessen. Voor de gemeenten die MijnStem kiezen betekent dit een duidelijk en goed georganiseerd proces met een vast team aan vertrouwde gezichten. -
3
Stabiel en veilig
MijnStem heeft een uitstekend trackrecord op het vlak van continuïteit en beschikbaarheid. Alle keren dat MijnStem beschikbaar was, bleef het systeem als enige van alle stemhulpen 100% beschikbaar en stabiel. Ook bij grote aantallen bezoekers – zoals het piekmoment de avond voor de verkiezingen – blijft de gemiddelde laadtijd van 0,75 seconde in stand.
In totaal lanceerden wij 432 stemhulpen bij 8 verkiezingen. Daarvoor organiseerden wij 144 stellingenavonden met 1344 verschillende politieke partijen.
Anne, research manager bij Citisens
Ontworpen voor langdurige betrokkenheid
Vanaf de start is MijnStem bovendien ontworpen om bij te dragen aan een langdurige betrokkenheid tussen politiek en inwoners. We delen daarom altijd na afloop hoe de inwoners en de politieke partijen zich gepositioneerd hebben op de stellingen. Op welke punten verschillen de inwoners met elkaar van mening? Waar zitten de overeenkomsten en waar zitten kansen om de dialoog aan te gaan?
Ook vragen wij invullers altijd of zij vaker hun mening willen geven over maatschappelijke onderwerpen. Bijvoorbeeld over zaken die spelen in de eigen gemeente zoals de opvang van vluchtelingen, draagvlak voor vuurwerkvrije zones of duurzaamheid of aardgasvrij wonen. Zo bouwt u ook een inwonerspanel op, om in de toekomst nog eens te bevragen.