VergaderFIT

Duren de raadsvergaderingen te lang? Is de raad veel tijd kwijt met gesprekken over de vergaderorde? Staan inwoners en de raad onvoldoende met elkaar in contact? Is de raad eigenlijk wel in positie? Of lijkt het erop dat hij zijn taken niet goed kan uitvoeren wegens de inrichting van de vergaderstructuur?

Dan is het tijd om het vergadermodel van de raad onder de loep te nemen. Wij ontwikkelden de vergaderFIT. Een tool die concreet in beeld brengt waar het huidige vergadermodel tekortschiet of niet (meer) passend is. En waarin handvatten worden aangereikt waarmee de raad aan de slag kan. Met als doel: het vergadermodel optimaliseren, passend bij de wensen en behoeften van de gemeenteraad. We werken dus toe naar een concreet doel en houden oog voor de onderlinge verhoudingen.

Vergadermodel essentieel voor het goed functioneren van de gemeenteraad

Het vergadermodel is bij uitstek een raadsaangelegenheid. Met de gemeenteraad als opdrachtgever, gaan wij aan de slag om het vergadermodel te optimaliseren. Om te beginnen zoomen we daarom in op de rol en positie van de raad in de huidige structuur. Eventuele andere wensen kunnen we ook meenemen, zoals de ruimte voor betrokkenheid van inwoners in het vergadermodel. Binnen afzienbare tijd heeft de raad een passend, goedwerkend en efficiënt vergadermodel.

Om dat voor elkaar te krijgen, gaan we als volgt aan de slag:

  • 1

    Startgesprek

    Met een afvaardiging van de raad gaan we in gesprek over de vraag en behoeften in dit proces.
  • 2

    Onderzoeken

    We onderzoeken via een vragenlijst de wensen van de diverse fracties, analyseren documenten over de werkwijze én bekijken de praktijk.
  • 3

    Duiden, adviseren en vooruitkijken

    We koppelen terug wat we hebben opgehaald en gaan het gesprek aan met de hele raad. Waar ligt precies de behoefte en aan welke knoppen kunnen we draaien om het vergadermodel passender te maken?

Na afloop ontvangt u het vergaderFIT rapport, met daarin niet alleen een probleemanalyse, maar ook tips en handvatten voor hoe de geadviseerde verbeterpunten kunnen worden ingezet.

Contactformulier vergaderFIT

Bent u geïnteresseerd naar de mogelijkheden? De vergaderFIT is er vanaf €7.500,-. Vul dit formulier in en een van onze adviseurs zal spoedig contact met u opnemen.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Behoefte onder griffiers

Onlangs voerde onze adviseurs een evaluatie uit van het BOB-model in opdracht van de Vereniging voor Griffiers waaraan 73 gemeenten en 3 provincies deelnamen. Uit dit onderzoek blijkt dat er onder griffiers grote behoefte is om aan de slag te gaan met het vergadermodel. Het blijkt dat er veel kansen zijn voor verbetering. Een paar veel voorkomende knelpunten:

  • De structuur: Onderwerpen komen vaak terug, vergaderingen duren lang en raadsleden hebben niet goed door waar en wanneer welke onderwerpen behandeld moeten worden. Daarnaast geven griffiers aan dat er weinig ruimte voor gesprek is in de rigide structuur van eerste en tweede termijnen.
  • Inwoners: Het beter betrekken van inwoners bij de raad blijft een belangrijke uitdaging.
  • De raad: Raadsleden hebben niet het gevoel aan het stuur te zitten van de gemeente, maar vooral volgend te zijn op het college.

De inzichten uit deze evaluatie vormen de basis voor de vergaderFIT.

Neem gerust contact op met

Marijke van de Plasse

Marijke van de Plasse

Griffie-expert / adviseur
Job van Meijeren

Job van Meijeren

Onderzoeker / adviseur